Thomas blogt Eindhoven Airport

Thomas blogt Eindhoven Airport

dinsdag 3 maart 2015

Proefdraaiplaats Vliegbasis Eindhoven onder vuur



De vergevorderde plannen van Defensie voor een proefdraaiplaats voor vliegtuigen op Vliegbasis Eindhoven liggen onder vuur. Omwonenden zijn tegen de bouw; zij vrezen geluidsoverlast. Het open, maar ommuurde terrein, is gesitueerd aan de noordwestelijke zijde van de vliegbasis, ter hoogte van recreatieplas de Landsard.

Nu nog maakt de luchtmacht gebruik van 'de bromtol'; een open proefdraaiplaats aan de zuidwestkant. De bouwkosten zijn ruim 10 miljoen euro.

Buurtbewoners, vertegenwoordigd door Kees Dankers - een van hen -, gingen donderdag in beroep tegen de geluidszonering voor de proefdraaiplaats. Zij vrezen dat de proefdraaiplaats voor veel meer geluidsoverlast gaat zorgen dan uit de berekende geluidswaarden blijkt. Ook zijn ze bang dat de voorziening in de toekomst veel vaker gebruikt zal worden, ook door civiele vliegtuigen van Eindhoven Airport. De volgens bezwaarmakers te royale zonering biedt daar mogelijkheden toe. Nu wordt er slechts sporadisch – enkele keren per maand – proefgedraaid.

De buurtbewoners vinden dat Defensie de geluidsoverlast die zij produceert bij de bron moet aanpakken. Dankers: "De proefdraaiplaats krijgt niet eens een dak." Zelf gaat hij er overigens op vooruit als het proefdraaien enkele honderden meters naar het noorden wordt verplaatst. Het geluidsniveau op de gevel van zijn huis daalt van 63 naar 57 dBa. Doordat echter de zonering van de oude proefdraaiplaats is geprojecteerd op de toekomstige, worden meer bewoners straks de dupe van het vliegtuiglawaai, zo verwachten zij.


©Einhovens Dagblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten