Thomas blogt Eindhoven Airport

Thomas blogt Eindhoven Airport

donderdag 16 april 2015

Wind van opstijgende vliegtuigen omzetten in energie: onderzoek Eindhoven Airport



Eindhoven Airport onderzoekt of de wind die vrijkomt bij als een vliegtuig opstijgt, kan worden omgezet in energie. Dat zegt Joost Meijs, directeur van Eindhoven Airport, donderdagavond in de uitzending van Booming Brabant. Naast de start- en landingsbaan van de luchthaven staat momenteel meetapparatuur opgesteld. 

Experimenteel

Meijs beschrijft de huidige fase nog als experimenteel. “We meten of het mogelijk is om met turbines voldoende wind te vangen. Het is wel interessant omdat we de opgewekte energie elders op de luchthaven kunnen gebruiken. Op die manier worden we als luchthaven weer een stuk duurzamer”, legt Meijs uit. De luchthaven voert de proef samen uit met Attai Climate & Energy Solutions en ZDIB BV. De regionale luchthaven wil groeien naar 5,5 miljoen passagiers in 2020. “En bij een moderne luchthaven horen passende innovaties”, zegt Meijs in het tv-programma. “Zo kunnen passagiers nu al hun bagage inchecken zonder tussenkomst van grondpersoneel. Ook wordt het voor passagiers in de toekomst mogelijk om automatisch te boarden. Door het paspoort onder scan te houden gaat een toegangspoort open.” Eindhoven Airport onderzoekt ook de nieuwe mogelijkheden voor transport op de luchthaven zelf. “We onderzoeken een slimme manier om passagiers en hun bagage van de parkeerplaats naar de terminal te brengen en omgekeerd. Mogelijk worden het zelfrijdende auto’s of een treintje." 

Dreamliner

Eerder dit jaar werd al bekend dat de vliegtuigmaatschappij Arkefly in november start met vluchten van de Eindhoven Airport naar Curaçao. Meijs: “Dat gebeurt met de Dreamliner, een groot en mooi toestel. Het toestel heeft verschillende voordelen. Zo is het buitengewoon stil en geeft het minder overlast voor de omgeving. Ook is het vliegtuig 60 procent zuiniger dan vergelijkbare vliegtuigen en dus beter voor het milieu. Passagiers hebben meer comfort in de Dreamliner: Extra beenruimte, grotere ramen en een betere luchtdruk.”
©Omroep Brabant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten